KEK KUKUS COKLAT LEMBAP (Simple & Menjadi)   #LembutDanSedap


Assalamualaikum semua… Dah lama rasanya Eyza tak update blog ni… hehehe… Okey… Hari ni Eyza nak share sikit resepi kek kukus coklat lembap yang simple, lembut dan sedap… I like it… Resepi yang Eyza nak share ni menggunakan bahan-bahan yang sangat simple... 



Cara-caranya:

1) Ayak semua bahan B dan ketepikan.

2) Masukkan  semua Bahan A ke dalam periuk dan masak menggunakan api yang perlahan. Kacau hingga bahan-bahan tersebut sebati. Tutup api dan biarkan ia sejuk.

3) Pecahkan telur dalam mangkuk besar dan pukul hingga telur tersebut kembang. Kemudian masukkan esen vanilla. Pukul seketika.

4) Masukkan bahan A yang telah disejukkan sebentar tadi ke dalam campuran telur. Gaul hingga sebati.

5) Seterusnya, masukkan Bahan B yang telah diayak ke dalam campuran telur + Bahan A dan kacau lagi sehingga campuran tersebut sebati.

6) Tuang adunan yang telah siap ke dalam loyang yang dilapik kertas A4 kosong (potong mengikut saiz loyang untuk memudahkan proses mengeluarkan kek). Tutup loyang tersebut menggunakan aluminium foil (kalau xde gunakan tudung/kain yang tak digunakan untuk diikat pada penutup periuk kukus). Teknik ini adalah untuk memastikan wap air tak masuk ke dalam adunan.  Kukus selama 1 jam 10 minit dengan menggunakan api sederhana.

p/s: pastikan air kukusan telah mendidih sebelum meletakkan adunan ke dalam periuk kukus. JANGAN buka penutup kukus sampai masa yang ditetapkan tamat. Biarkan kek sejuk baru keluarkan dari loyang.


Selamat Mencuba ya… J

Comments

Popular posts from this blog

Nak LULUS MUET??? Template For Essay Writing (MUET)

AMALAN DOA DAN ZIKIR HARIAN (RUMI)

Contoh Surat Penolakan Tawaran Latihan Industri