KEK KUKUS
COKLAT LEMBAP (Simple & Menjadi) #LembutDanSedap
Assalamualaikum semua… Dah lama rasanya Eyza
tak update blog ni… hehehe… Okey… Hari ni Eyza nak share sikit resepi kek kukus
coklat lembap yang simple, lembut dan sedap… I like it… Resepi yang Eyza nak
share ni menggunakan bahan-bahan yang sangat simple...
Cara-caranya:
1) Ayak semua bahan B dan ketepikan.
2) Masukkan
semua Bahan A ke dalam periuk dan masak menggunakan api yang perlahan.
Kacau hingga bahan-bahan tersebut sebati. Tutup api dan biarkan ia sejuk.
3) Pecahkan telur dalam mangkuk besar dan pukul
hingga telur tersebut kembang. Kemudian masukkan esen vanilla. Pukul seketika.
4) Masukkan bahan A yang telah disejukkan
sebentar tadi ke dalam campuran telur. Gaul hingga sebati.
5) Seterusnya, masukkan Bahan B yang telah
diayak ke dalam campuran telur + Bahan A dan kacau lagi sehingga campuran
tersebut sebati.
6) Tuang adunan yang telah siap ke dalam loyang
yang dilapik kertas A4 kosong (potong mengikut saiz loyang untuk memudahkan
proses mengeluarkan kek). Tutup loyang tersebut menggunakan aluminium foil
(kalau xde gunakan tudung/kain yang tak digunakan untuk diikat pada penutup
periuk kukus). Teknik ini adalah untuk memastikan wap air tak masuk ke dalam
adunan. Kukus selama 1 jam 10 minit
dengan menggunakan api sederhana.
p/s: pastikan air kukusan telah mendidih
sebelum meletakkan adunan ke dalam periuk kukus. JANGAN buka penutup
kukus sampai masa yang ditetapkan tamat. Biarkan kek sejuk baru keluarkan dari
loyang.
Selamat
Mencuba ya… J
Comments
Post a Comment